TERUG

Uit je hoofd, in het leven

Bron: Uitgeverij
ISBN :9789057122279
pag. :251
jaar :2006
Uitvoering :Paperback

Beschrijving
Ga van lijden naar levenslust en staak de strijd tegen pijn

Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) is een nieuwe vorm van psychotherapie met een frisse kijk op de manier waarop we lijden - of juist geestelijk gezond zijn. Het beschouwt pijn en leed als normale, onlosmakelijke onderdelen van het mens-zijn. Juist het vermijden of onderdrukken van pijnlijke ervaringen veroorzaken lijden. Wacht niet met leven tot je de innerlijke strijd met jezelf gewonnen hebt, maar leef nu - voluit, met je verleden, met je herinneringen, met je angsten en met je verdriet.

ACT is bewezen werkzaam bij psychische stoornissen als angst, depressie of paniek. Als je worstelt met dit soort problemen, zal dit boek je helpen. Het is meer dan een zelfhulpboek: het biedt een revolutionaire aanpak voor een leven dat de moeite waard is. Stap voor stap legt het uit hoe mindfulness en acceptatie je kunnen helpen om depressie, angst of paniek te overwinnen, emotionele pijn te transformeren en jezelf te bevrijden van negatief denken en zelfkritiek.

- leer waarom de aard van de menselijke taal lijden kan veroorzaken
- vermijd het vermijden
- koester de bereidheid om pijnlijke ervaringen te accepteren
- oefen in mindfulness-technieken om het moment zelf bewust te beleven
- ontdek wat je werkelijk waardevol vindt
- commiteer je aan acties die passen bij je waarden

Steven C. Hayes is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Nevada in Reno. Spencer Smith is schrijver en redacteur.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Mensen worstelen met allerlei vormen van psychische pijn zoals frustrerende gedachten en gevoelens, en ongewenste impulsen, maar mensen tonen ook heel veel moed en compassie. Dit boek gaat over de weg van lijden naar levenslust. Je moet nu leven. Daar staat weer een therapie voor: ACT= Acceptatie en Commitment Therapie, een vorm van cognitieve gedragstherapie, die effectief blijkt te zijn volgens het boek. Er worden onconventionele ideeen toegepast zoals: psychische pijn is normaal of acceptatie van de pijn is een stap in de richting van verlossing. Er worden andere opvattingen over problemen neergezet, wat al een verandering kan inhouden. Een uitgebreid leer- en oefenboek; stap voor stap wordt de lezer met concrete oefeningen (in te vullen in het boek) ingeleid in deze moeilijke materie. De doelgroep moet wel enige voorkennis hebben en gemotiveerd zijn; dan pas levert het resultaat op. In de geestelijke gezondheidszorg heeft deze methode, overgewaaid uit Amerika, bekendheid gekregen. Dit boek sluit ook aan bij het boek 'Boosheid de baas' van Eifert, Forsyth en MacKay (2006)*. Verzorgde uitgave. Met Engelse literatuurlijst.

(Biblion recensie, Frans Peterse)