TERUG

Om op adem te komen

Schrijfster:  Christine Otten.

Uitgeverij  Atlas Contact.

Amsterdam/Antwerpen.

ISBN: 978 90 254 35820.

Kort voor zijn tachtigste verjaardag bezoekt Christine Otten haar vader voor het eerst in jaren.

Wat begint als een schuchtere verzoeningspoging zet een ontdekkingsreis in gang die haar terugvoert naar haar jeugd in Deventer. De geëngageerde arbeidersmilieus van haar ouders en de geestelijke instabiliteit van haar vader.

Ter plekke doet ze ontdekkingen van een grootvader, die worstelaar, acrobaat en communist was, over een grootmoeder, die viool speelde en over haar drijfveren om De venter op haar achttiende te ontvluchten.

In een wervelende stijl beschrijft Otten Hoe haar vaders toestand haar leven lange tijd beïnvloedde en hoe een onverwachte gebeurtenis haar hielp daaraan te ontkomen.

“Om adem te kunnen halen” in een aangrijpend boek over ouders en kinderen, dromen en werkelijkheid, afkomst en ambitie, noodlot en bevrijding.

Dit boek beschrijft een speciale manier de onderhuidse angst voor het hebben of krijgen van een psychische stoornis, zeker wanneer een van de ouders dit hebben of hadden.

De herinnering aan haar jeugd en pubertiet met al zijn verwarrende ervaringen laten haar denken dat de ziekte ook in haar DNA sluimert. Dit zorg letterlijk voor een jarenlange afstand tussen haar en haar vader.

Dan voor haar werk in Amerika ontmoet ze Umar Bin Hassan en ze zegt:  “Die vriendschap met Umar was alsof ik een glimp opving van mij eigen diepste wezen, alsof ik door hem te leren kennen iets cruciaals over mijzelf te weten zou komen.

Via hem wilde ik de duistere hoeken van mijn eigen ziel verkennen en als ik heel erg mijn best deed misschien iets terugvinden van wat ik lang geleden was kwijtgeraakt. Het vertrouwen dat het wel goed komt.

Ook de verwoording van de vader over de ziekte vond ik goed. Ik was altijd bang voor iets maar vooral voor het leven! Het was alsof ik op de een of andere manier nooit paste in de tijd waarin ik leefde”.

 

De zoektocht, nodig voor het schrijven van haar boek naar het leven van haar vader, laat haar ook haar eigen leven ontdekken. Laat haar begrijpen dat mensen niet bestaan uit een “vaste kern”  maar in het leven moeten balanceren op de rand, en daar niet bang voor moeten zijn, en dat is nu net de kunst.

“Er niet bang voor moeten zijn  !!”

 Een boek dat zoveel met je kan doen, als je ervoor kiest het te lezen.

 Recensie geschreven: Witha Amkreutz.