TERUG

Leven met een sociale fobie

Bron: Uitgeverij
ISBN :9031338788
pag. :128
jaar :2002
Uitvoering :Paperback

Beschrijving
Van alle Nederlanders heeft misschien weI vijftien procent last van een sociale fobie. Bij die stoornis wordt men ernstig in het functioneren belemmerd door een onberedeneerde angst in sociale situaties, bijvoorbeeld wanneer er een presentatie moet worden gehouden of tijdens een vergadering om een mening wordt gevraagd. Wie deze situaties moeizaam en met veel angst doorstaat of ze zelfs zoveel mogelijk uit de weg gaat, heeft een sociale fobie. Die kan het leven danig in de war schoppen: in de kiem gesmoorde carrières, beperkte sociale contacten, moeite met het vinden van een partner, enzovoort.

Gelukkig is er genoeg aan een sociale fobie te doen. Men kan zelf veel ondernemen en in therapie gaan. Vier van de vijf mensen die een 'effectieve' therapie volgen, zijn na afloop genezen. Dat wil niet zeggen dat ze nergens meer last van hebben, maar wel dat ze een normaal leven kunnen leiden. De angstklachten zijn dan zoveel minder geworden, dat er van een sociale fobie geen sprake meer is.

Om zelf aan de slag te kunnen gaan, is het noodzakelijk de nodige kennis over sociale fobie in huis te hebben. En voor wie in therapie wil gaan, geldt hetzelfde: pas wanneer men weet wat er precies aan de hand is, kan de juiste therapie worden gevonden. In 'Leven met een sociale fobie' is de actuele kennis over deze fobievorm helder weergegeven, met gebruikmaking van citaten en voorbeelden uit eigen praktijk.

Leven met een sociale fobie is deel 5 in de reeks Van A tot ggZ. De boeken uit deze boekenreeks zijn voor zowel de professional als de cliënt uiterst bruikbaar om meer inzicht in diverse stoornissen te krijgen.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De auteur heeft een gemakkelijk en toegankelijk boekje geschreven dat gebruikt kan worden als zelfhulpgids. Alle kenmerken en gedragingen van een sociale fobie worden op een rijtje gezet. Tevens worden er suggesties gegeven voor behandeling en zelfhulpliteratuur. Er wordt geput uit de alledaagse praktijk om de herkenbaarheid te vergroten. Omdat de inhoud gemakkelijk leesbaar is, is het bruikbaar voor zowel professionals en belangstellenden als voor de patienten zelf.

(Biblion recensie, Anja van Mierlo)