TERUG

Leven in je leven

Bron: Uitgeverij
ISBN :9026515693
pag. :333
jaar :2002
Uitvoering :Paperbag

Beschrijving
Voortbouwend op de principes van de cognitieve therapie zijn de psychologen Jeffrey Young en Janet Klosko erin geslaagd om een uiterst bruikbare gids te schrijven voor een breed publiek. Het boek leert mensen hun negatieve gedachtepatronen, door de auteurs 'valkuilen' genoemd, te herkennen. Helder en aansprekend beschrijven Young en Klosko elf van de meest voorkomende valkuilen, waaronder problematische relaties, een irrationeel gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, eenzaamheid. Problemen waar veel mensen mee kampen. Tegelijkertijd bieden zij uitgebreide diagnostische tests en vragenlijsten om elke valkuil te herkennen, en stapsgewijze suggesties om ze in de toekomst te omzeilen. In Amerika hebben al duizenden mensen geprofiteerd van deze directe methode. Het boek Leven in je leven laat niet alleen zien hoe mensen kunnen ontsnappen aan de vicieuze cirkel van negatieve gedachten, het werkt ook inspirerend voor eenieder die over zijn leven wil nadenken.

'Young en Klosko hebben baanbrekend werk verricht door technieken te ontwikkelen die je kunnen helpen je leven, werk en relatie te veranderen zoals jij dat wilt. Het boek weerspiegelt de enorme betrokkenheid, de deskundigheid en het klinische inzicht van de auteurs.'
- Uit het voorwoord van Aaron BeckRecensie(s)
Leren leven in je leven beschrijft het doel van schema therapie om je valkuilen vanuit je jeugd terug te koppelen naar het heden om hiermee om te leren gaan.
Misinterpretatie van informatie kan gebeuren doordat mensen als kind bepaalde ideeën hebben gekregen over zichzelf, andere mensen en gebeurtenissen waardoor er zogenoemde schema’s van denken zijn ontstaan. Deze kinderschema’s kunnen op volwassen leeftijd nog steeds bestaan omdat ze nooit gecorrigeerd zijn en niet meer kloppend voor de huidige situatie.
Dit leid tot een herhaling van schemabevestigende ervaringen en een gebrek aan niet schema bevestigende ervaringen. Juist door deze herhaling van gebeurtenissen zijn niet gecorrigeerde schema’s structureel geworden en hebben andere, meer functionele schema’s zich niet kunnen ontwikkelen.

In het boek staan 11 schema`s beschreven:
- Verlatingsangst
- Wantrouwen en misbruik
- Kwetsbaarheid
- Afhankelijkheid
- Emotionele verwaarlozing
- Sociaal isolement
- Minderwaardigheid
- Mislukken
- Extreme aanpassing
- Extreem hoge eisen
- Veeleisendheid
Deze schema`s, ook wel valkuilen genoemd zijn schema`s die in je vroege jeugd door nare ervaringen ontstaan en ervoor zorgen dat je steeds vastloopt. Het gaat dus over problemen waar je al jaren tegen aan loopt. Schema therapie helpt je om je valkuilen te leren begrijpen en te hanteren door eerst terug te gaan naar je jeugd (met jou) en de schema`s van het verleden te verwerken om dit vervolgens te koppelen aan je valkuilen van het heden.
Recensie door Cécile Kerckhoffs (stichting omgaan met angst)