Wie bent U

TERUG

Pré-patiënt

Hartkloppingen, misselijk, pijn in de borst tintelingen in handen of benen, benauwdheid, duizelingen, het gevoel te gaan stikken etc etc. Diegene die dit leest en denkt, van de zaken op dit lijstje heb ik ook last (van de een wat meer dan de ander). Dan is de kans groot dat je een angst, of paniekstoornis hebt.

Heb je waarschijnlijk een verleden van waarin je om de haverklap met vage klachten bij de dokter zit, waarbij je telkens weer naar het ziekenhuis gaat voor testen en de arts je telkens beschrijft hoe gezond je wel niet bent, dan is de kans groot dat je een angst, of paniekstoornis hebt.

Gaan de zaken die je normaal zonder enig probleem ondernam bijv: reizen, naar de markt, de kroeg in, door een tunnel rijden, het vliegtuig instappen, het woord nemen tijdens vergaderingen etc. niet meer van een leien dakje. Begin je (onbewust) smoezen te verzinnen om zaken maar niet te hoeven ondernemen, kijk jezelf dan maar eens diep in de ogen en zeg: de kans is groot dat ik een angst, of paniekstoornis heb.

Heb je last van heftige paniek (zonder reële oorzaak) waarbij je denkt dat je laatste uur geslagen heeft. Waarbij je slechts alleen nog kan denken HAAL ME HIERUIT!!!! Gieren daarbij de fatale gedachten door je kop?? Jawel, de kans is groot dat je een angst, of paniekstoornis hebt.

Is het zo dat je wat hierboven beschreven staat herkend en als je min of meer de conclusie hebt gemaakt, het zou wel eens kunnen. Neem dan alsjeblieft contact op met je huisarts, en laat je doorverwijzen naar een van de angstcentra in Nederland, bijv GGZ Nijmegen, AAC Maastricht, GGZ Buitenamstel Amsterdam Of Parnassia. Voor belgie bijv. Universitair ziekenhuis Leuven Toegegeven dat de oplossing dan nabij is, en de weg van therapie niet echt een feest is in het begin, zal ik zeker erbij moeten vermelden dat de zekerheid dat je niet gek aan het worden bent en dat wat je voelt echt is op zich al een verademing is. De angst, en paniekstoornis is namelijk een veel voorkomende aandoening waar je met de juiste behandeling je leven weer in handen kunt krijgen. Zeg maar gerust dat je als herboren uit kan komen.