Wie bent U

TERUG

Post patiënt

Je angst blijft een minder sterk punt.

Je bent nu klaar met de behandeling. Dat wil echter niet zeggen dat je vanaf nu vrolijk door het leven kunt stappen zonder enige angst. De angst heb je nu redelijk onder controle. Het is allemaal beheersbaar geworden. Maar het zal altijd een minder sterk punt van jouw leven zijn. Als je dit een beetje kunt accepteren, kun je er makkelijker mee leven.

Langzaam je leven opbouwen.

De behandeling heb je overleefd. Je voelt alsof je je angst hebt overwonnen. Voor een belangrijk deel heb je dit ook daadwerkelijk, met een beetje hulp van de experts, zelf gedaan. Pas echter op dat je nu niet denkt dat je de hele wereld aan kunt. Je bent pas klaar met een moeizame behandeling. Geef jezelf de ruimte en de tijd om stap voor stap je leven verder op te bouwen. Doe het langzaam! Het leven is geen race. Je ziet natuurlijk andere mensen hard aan het werk met een baan, een partner, kinderen en hobbies. Jij wilt dit misschien ook en dan het liefst zo snel mogelijk. Het zal je ook wel lukken, maar dan moet je een bepaald tempo vinden waarin je daadwerkelijk dichter bij deze doelen komt. Als je van jezelf eist dat je volgende maand weer alles moet kunnen doen, dan zal je zien dat je dan alleen maar de afstand naar je doelen groter hebt gemaakt. Je weet wat angst met je leven kan doen. Zelfs een intensieve behandeling betekent niet dat je vanaf vandaag de hele wereld op je schouders kunt nemen. Doe het rustig aan, denk in kleine stapjes. Je zult zien dat je dan veel meer bereikt bij het opbouwen van je leven.

Trek aan de bel bij terugval.

Zodra je merkt dat je angst begint terug te komen, maak dan meteen gebruik van de experts! Hoe langer je hiermee wacht, hoe erger je angst weer terug zal komen. Maak gebruik van eventuele oefeningen die je hebt gekregen van de experts. Doe dit dus direct als je voelt dat de angst groter wordt. Meteen aan de bel trekken zorgt ervoor dat je veel makkelijker de situatie weer onder controle kunt krijgen.

Afscheid nemen van de experts.

Tijdens de behandeling had je misschien het gevoel dat je vrienden wou worden met de experts. Tenslotte zijn zij diegene die weten hoe jij je van binnen voelt. Ze krijgen het ook nog eens voor elkaar om jou te helpen. Maar dan komt het moment waarop je tegenover de experts staat en afscheid moet nemen. Misschien ben je blij van hun af te zijn, maar het zou ook kunnen dat je liever deze mensen de rest van je leven mee zou willen nemen. Als een soort beveiliging, zeg maar. Je voelde je waarschijnlijk veilig als zij in de buurt waren, tijdens de behandeling. Het is rot, maar toch moet je afscheid nemen. Je moet verder met je leven. Je hebt hulp gekregen van de experts, maar nu moet je het zelf doen. Probeer te vertrouwen op jezelf. Ben trots op elke week die voorbij gaat, waarin je weer lekker kunt leven. Of in ieder geval de angst onder controle hebt. Het is jouw leven! Geniet ervan!!!!!!!

 

gehad)