Wat mensen met angst hun vrienden willen laten weten

Als je samenleeft of bevriend bent met iemand die angst heeft, dan heb je waarschijnlijk weleens stressvolle, verwarrende of ronduit vervelende situaties meegemaakt in jullie relatie.
Onbeantwoorde berichtjes en herhaaldelijk afgeslagen uitnodigingen zijn typisch voor deze vriendschappen, maar er is iets wat je moet weten.

Eigenlijk zijn er 22 dingen die je moet weten over mensen met angst:
De oorzaak van hun angst mag voor jou irreëel zijn, maar zij ervaren het als echt.
Angst kan op elk moment de kop opsteken en als dat gebeurt, hebben ze maar één ding nodig: jouw steun.
Ze willen je niet negeren. Het is moeilijk om plannen te maken en ook telefoneren is soms lastig. Dat wil niet zeggen dat ze niet ontzettend graag tijd met je willen doorbrengen en met je willen praten; het lukt gewoon niet.
Heb geduld met hen. Angst ziet er niet altijd uit als een paniekaanval. Soms uit angst zich in de vorm van boosheid of als iets wat lijkt op grote frustratie of ergernis.
Vat het niet persoonlijk op als ze gefrustreerd of boos zijn; het heeft niets met jou te maken.
Zelfs als alles van een leien dakje gaat, is er altijd die angst dat er elk moment iets ergs kan gebeuren. Geluk is slechts van korte duur.
Als ze stil zijn, wil dat niet altijd zeggen dat ze verdrietig, verveeld of moe zijn. Er speelt juist zo veel door hun hoofd dat het moeilijk is om alles wat er om hen heen gebeurt bij te houden.
Angst is niet altijd te verklaren. Soms weten mensen zelf niet eens waarom ze bang zijn.
Ze hebben spijt van al die afgeslagen uitnodigingen, hun irrationele gedrag en de kwetsende uitspraken die ze deden op momenten dat ze zich overweldigd of bang voelden. Ze vinden het jammer dat hun angst jou ook pijn doet.
Laat mensen met angst niet vallen, zelfs niet als ze altijd geïsoleerd lijken te zijn. Ze hebben juist de bevestiging nodig dat je nog steeds om hen geeft en tijd met hen wil doorbrengen. Blijf hen uitnodigen. Alleen al het feit dat je het vraagt, stellen ze enorm op prijs.
Angst zorgt ervoor dat ze continu over van alles piekeren. Dit kan zeer vermoeiend zijn.
Ze willen niet dat jij hun angstprobleem oplost. Hou gewoon van hen zoals ze zijn. Het zijn ten slotte onze imperfecties die ons bijzonder maken.
Angst is niet altijd zichtbaar. Soms weet je niet eens dat mensen angstig zijn, tenzij ze het zeggen.
Als ze iets niet willen doen omdat ze zich er ongemakkelijk door voelen, hou er dan over op. Aandringen maakt de angst alleen maar erger.
Sommige mensen met angst hebben moeite met sociale interactie. Ga er niet vanuit dat ze jullie plannen afzeggen, omdat ze onaardig of lui zijn. Als je hen echt nodig hebt, zijn ze er voor je.
Ze hebben helemaal niets aan opmerkingen als “zet je eroverheen” of  “stel je niet zo aan”. 
Blijf hen uitnodigen om samen dingen te ondernemen. Angstklachten variëren van dag tot dag. De ene dag gaat het beter dan de andere. Je zal nog eens versteld staan van hun antwoord.
Als ze je zeggen dat ze hun grens bereikt hebben en dat ze niet meer aankunnen, dan menen ze het ook. Respecteer dat en geef hen de ruimte om tot rust te komen.
Als ze zeggen dat ze iets niet kunnen doen, dan zijn ze zelf nog het meest teleurgesteld.
Soms moeten ze gewoon even alleen zijn. Ze kunnen hun angst niet even van zich afzetten door iets leuks te doen. Je moet hen op een andere manier helpen dan iemand die bijvoorbeeld pas ontslagen of gedumpt is. Ze zijn niet boos of verdrietig; ze hebben gewoon even tijd nodig om tot rust te komen en te ontspannen.
Als ze met je praten, over-analyseren ze ieder woord, de context, de grammatica, de insinuaties. En die gesprekken kunnen nog jaren door hun hoofd blijven spoken.
Mensen met angst zijn meer dan hun angst. Ze zijn unieke individuen die precies hetzelfde willen als wij allemaal: onvoorwaardelijke liefde.

 

 

Auteur:         Raven Fon

Bron:             http://iheartintelligence.com/2016/08/08/people-anxiety-friends/


Vertaling:     Eveline van der Hagen