De stichting Omgaan Met Angst werkt mee aan Katja's Bodyscan.

Katja Schuurman stelt in het tv-programma Katja's Bodyscan haar lichaam en geest in dienst van de wetenschap. Op donderdag 14 april staat het thema angst centraal. In deze aflevering ondergaat Katja een CO2 challenge, een methode die gebruikt wordt bij de diagnostiek en behandeling van een paniekstoornis. Onder deskundige begeleiding van Koen Schruers en Jos Gulpers van het Academisch Angstcentrum (AAC) van Mondriaan werd bij Katja een paniekaanval opgewekt. Met behulp van CO2 werd zij geleidelijk blootgesteld aan de lichamelijke gevoelens die je ook ervaart wanneer je een paniekaanval hebt, zoals hartkloppingen, versnelde ademhaling en tintelingen. Klik hier voor meer informatie over angst en de behandeling van angstklachten. De getoonde techniek wordt bij het angstcentrum gebruikt bij de behandeling van paniekstoornis door middel van interoceptieve exposure, hetgeen uniek is in Nederland.

Katja ging voor deze uitzending ook een dag op pad met Iris Meuwissen. Iris heeft voor haar paniekaanvallen therapie gehad bij Mondriaan en het Academisch Angstcentrum. Er zijn – en plein public - opnames gemaakt in het stadspark van Houten, in de stadsbus en uiteindelijk op Hoog Catharijne. Dit laatste was voor Iris het meest spannend omdat dit een heel drukke plek is.

Mark Ahsmann, oprichter van de Stichting Omgaan met Angst en organisator van themabijeenkomsten bij Mondriaan, was tijdens deze dag haar steun en toeverlaat. “Het is natuurlijk al knap dat Iris, die kampt met een kwetsbaarheid voor angst, voor de camera durft te staan. Het was voor haar een enerverende en spannende dag. Maar ze wilde dit doen om zich sterk te maken voor de-stigmatisering. Een angststoornis kan iedereen overkomen, ze is ook maar een gewone meid. Katja was heel aardig, professioneel en oprecht geïnteresseerd. Ook als de camera’s niet meer draaiden. Ik vond het een bijzondere ervaring.”

Benieuwd naar de aflevering? Kijk op donderdag 14 april om 21.20 uur op NPO 1.

Met vriendelijke groet,

Mark Ahsmann

Stichting Omgaan Met Angst